BRANDBEVEILIGING
ROOKMELDERS
LEVEREN EN ONDERHOUD AAN ROOKMELDERS
"Wij helpen jou uit de brand"
Rookmelders en koolmonoxidemelders zijn er in vele soorten en maten. DeRa helpt je bij het plaatsen en onderhouden van detectiemiddelen.
Rookmelders of brandmelders zijn er voor bedrijfsmatig gebruik, maar ook voor particulier gebruik. In een woning volstaat doorgaans een standaard rookmelder. In een bedrijfsomgeving maken rookmelders vaak deel uit van een compleet detectiesysteem.
ROOKMELDERS WETTELIJK VERPLICHT VANAF 1 JULI 2022
Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in elke woning een rookmelder te hebben. De meeste slachtoffers bij brand vallen ’s nachts bij het inademen van rook.
Rookmelders zijn bijzonder geschikt voor een snelle detectie van langzame smeulende branden en daardoor universeel toepasbaar. De rookmelders worden toegepast daar waar het plaatsen van een melder volgende het Bouwbesluit of NEN 2555 verplicht is. De optische rookmelders voldoen aan deze Europese product normen. NEN-EN 14604 en de Nederlandse norm voor huisrookmelders NEN 2555. Te gebruiken in veel ruimtes in een woning, kinderdagverblijven of kamerverhuur, bijvoorbeeld; trappenhuis, hallen, woon of slaapkamers.
Rookmelders
Het is essentieel om op iedere verdieping een rookmelder te installeren om een gevaarlijke en snel uitslaande brand voor te zijn. Per 1 juli 2022 zijn rookmelders op iedere woonlaag, ook van bestaande bouw, verplicht. De beste brandmelders herkennen vuur het snelst en zijn daarom ook de veiligste melders. Wanneer je slaapt, werkt alleen nog het gehoor nog van al je zintuigen.
Op dat moment is het dus lastig om rook te ruiken, bijvoorbeeld bij kortsluiting. Wanneer je niet snel genoeg wakker wordt, kan je door het CO2 gehalte en zuurstoftekort het bewustzijn verliezen, met alle gevolgen van dien. Er zijn natuurlijk veel meer situaties waarin een rookmelder noodzakelijk is om de veiligheid van jou en jouw huishouden te garanderen. Het kopen, plaatsen en regelmatig testen van een rookmelder is dan ook een zeer verstandige keuze.
Hittemelders
Wij krijgen steeds vaker de vraag waarom we nog steeds hittemelders in plaats van rookmelders aanbieden. De reden hiervan is simpel, hittemelders hebben als primair doel het beschermen van het gebouw.
In sommige gevallen worden hittemelders ook gebruikt vanwege de lage kosten en de betrouwbaarheid tegen extreme omstandigheden. Ook worden ze vaak gebruikt om sproeierinstallaties of brandblussystemen in werking te stellen. Als een rookmelder is aangesloten op een sproeierinstallatie, kan deze tijdens een vals alarm de sproeier activeren en je gebouw beschadigen. De werking van een rookmelder is om bij het eerste teken van rook in alarm te gaan. Rookmelders kunnen vaker een vals alarm geven.
Koolmonoxide melders
Hoe werkt een koolmonoxidemelder? Een koolmonoxidemelder ook wel CO-melder genoemd, is het enige middel dat je kan waarschuwen wanneer er koolmonoxide in je woning vrijkomt. Koolmonoxide is een giftig gas dat wordt weergegeven in parts per million (ppm). 1 ppm koolmonoxide is 1 deel koolmonoxide per 1 miljoen delen lucht. Blootstelling aan een concentratie van meer dan 50 ppm koolmonoxide levert acute gezondheidsschade op.
Een CO-melder bevat een sensor die bestaat uit een gel met onder andere zwavelzuur. Zodra deze gel langere tijd wordt blootgesteld aan een hogere concentratie koolmonoxide dan de aangegeven grenswaarde 50 ppm, gaat de gel een chemische reactie met koolmonoxide aan en geeft alarm. Dit proces zelf is niet te stoppen. Je zou kunnen zeggen dat ‘’vals alarm’’ dus niet bestaat bij een CO-melder.