BRANDBEVEILIGING
HYDRANTEN / BRANDKRANEN
CONTROLE EN ONDERHOUD BRANDKRANEN EN HYDRANTEN
"Wij helpen jou uit de brand"
DeRa controleert onderhoudt hydranten om een goede werking te garanderen.
Een brandkraan (ook wel hydrant genoemd) is een aftappunt bedoeld voor de brandweer. Voordat de eigen watervoorraad op is, kan men op een brandkraan aansluiten. Een of meerdere brandslangen worden op een brandkraan aangesloten en voeden de tankautospuit of via een ander soort pomp de hoogwerker. De regelmatige controle van deze hydranten is dus voor het uitvoeren van de repressieve brandweertaken erg belangrijk.
DE VERSCHILLENDE HYDRANTEN
Er zijn meerdere soorten hydranten en brandkranen waar gebruik gemaakt van kan worden. Er zit vaak een speciaal opzetstuk op wat door de brandweer gebruikt kan worden met een speciale wartel met de juiste sluiting. De brandkranen zijn afgewerkt volgens de NEN 2159 eisen en kennen het opschrift Brandkraan.
Ook zijn er nog bovengrondse brandkranen. Eigenlijk is het een opzetdeel van een ondergrondse constructie. Ze zijn wat gemakkelijker te zien en hier kunnen vaak meerdere brandslangen aan worden gekoppeld. Er zijn speciale bochtstukken om er zelfs een waterkanon op aan te kunnen sluiten.
Hydranten worden vaak door het waterleidingsbedrijf of de brandweer gecontroleerd. Uitzonderingen hierop zijn brandkranen c.q. hydranten op het eigen terrein van bijv. een bedrijf, inrichting, ziekenhuis, etc.
Bordjes in Nederland
In ons land zitten eigenlijk de meeste brandkranen onder de grond.
Het helpt om het bevriezen te voorkomen en ook om geen obstakel te zijn voor de openbare weg. Aan muren, lantaarnpalen of op een andere manier wordt er aangegeven waar de brandkranen zich bevinden.
Ze kunnen zo ook bij sneeuw of vuil sneller gevonden worden.
Benaming brandkraan hydrant
Hydranten is simpelweg afgeleid van de Engelse term hydrant. Het is een term welke in de jaren zestig en zeventig in de Rotterdamse haven door Amerikaanse bedrijven was ingevoerd. Men wilde dat de brandveiligheid er op het Amerikaanse niveau zou zijn. Het was voor toen de top-standaard. Hierdoor is de term ook in Nederland ingevoerd.
De Amerikaanse bedrijven in de haven wilden alleen de hydranten uit Amerika gebruiken. De term werd hiermee ook ingevoerd.
Controle en onderhoud
Bij de controle worden de volgende aspecten gecontroleerd en eventueel gecorrigeerd:
- Aanwezigheid en correctheid aanwijsbordje op paal of gevel
- Ligging straatpot t.o.v. omliggende bestrating
- Straatpot inwendig schoon (eventueel zand en vuil verwijderen)
- Stofdeksel met ketting aanwezig
- Opzetstuk goed plaatsbaar bij ondergrondse hydrant
- Afspuien brandkraan
- Controle capaciteit middels flowmeting hydrant
- Werking en eventuele lekkage leegloopinrichting