BRANDBEVEILIGING
AED
HET LEVEREN VAN EN ONDERHOUD PLEGEN AAN AED
"Wij helpen jou uit de brand"
Een goed werkende AED redt mensenlevens. DeRa levert, installeert en onderhoudt AED-installaties.
Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een apparaat dat door middel van een elektrische schok het ongecoördineerde samentrekken (fibrilleren) van het hart kan opheffen; dit noemt men defibrilleren. Zodra men de AED aanzet krijgt de bediener, afhankelijk van de uitkomst van de analyse, instructies. Het apparaat vertelt jou precies wat er gedaan moet worden.
DE AED REDT LEVENS VAN JONG TOT OUD
In combinatie met een snelle alarmering naar 112 en directe reanimatie kunnen er levens gered worden. Iedereen in Nederland mag een AED gebruiken, het apparaat dat mede bijdraagt om in noodgevallen snel en goed te handelen.
Per week worden 300 Nederlanders getroffen door een hartstilstand. Reanimatie en het gebruik van een AED binnen 6 minuten geeft een overlevingskans van 50-70% in plaats van 5-10%.
Je herkent de plaats van een AED aan het pictogram hieronder afgebeeld. AED’s komt men op steeds meer plaatsen tegen. Denk daarbij aan vliegvelden, winkelcentra, sportverenigingen, horecagelegenheden, openbare gebouwen, seniorencomplexen en woonwijken.
Controle en onderhoud AED
Je wilt er op kunnen vertrouwen dat de AED gebruiksklaar is op het moment dat je deze nodig hebt. Het is belangrijk om te voorkomen dat een AED die al geruime tijd ongebruikt op een vaste plaats hangt aan de aandacht van controle ontsnapt (ondanks audio -en visuele alarm aanduidingen bij (technische) problemen).
Goede (visuele) controle, optimale zekerheid van goede werking (batterijfunctie) en inzetbare elektrodesets zijn voor jou en het slachtoffer van groot belang. Jaarlijks komen wij bij je langs en verrichten verschillende werkzaamheden om de goede werking van de AED te verzekeren. De technicus controleert de elektroden en de batterij van de AED op de vervaldatum. Verder controleert de monteur de AED op beschadigingen en andere onregelmatigheden. Eens per 2 jaar vervangen we de electroden en eens per vier jaar de batterij.
Hoe AED gebruiken?
Overal moet het mogelijk zijn om binnen 6 minuten alle handelingen uit te voeren die nodig zijn bij een hartstilstand. Dit noemen we een 6-minutenzone. In een 6-minutenzone zijn voldoende AED’s beschikbaar. Ook er zijn voldoende burgerhulpverleners oproepbaar die kunnen reanimeren en weten hoe ze een AED moeten bedienen.
Bij een hartstilstand stuurt de 112-centrale een sms-bericht aan vrijwilligers die in de buurt van het slachtoffer zijn. Hierin staat het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan of om eerst een AED te halen. Deze laatste groep krijgt automatisch het adres van de AED door. Bij een afgesloten AED-kast krijgt de vrijwilliger ook een pincode om deze te openen.
Oproepsysteem en AED-locaties
Oproepsystemen
Er zijn 2 oproepsystemen in Nederland: HartslagNu en Hartveilig wonen. Vrijwel alle meldkamers van 112 werken met een van deze oproepsystemen. Bij het aanmelden vult u uw postcode in en u wordt automatisch aangemeld bij het systeem in uw buurt.
AED-locatie via mobiele telefoon
Op www.aed4.eu is het mogelijk een zogenaamde App (gratis) te downloaden voor uw mobiele telefoon met internet. Uw mobiele telefoon leidt u snel via een meebewegend kaartje naar de dichtstbijzijnde AED.
AED-locaties in uw navigatiesysteem
Sommige sites bieden de mogelijkheid om de AED-locaties op te nemen in uw navigatiesyteem. Bekijk de downloads voor navigatiesystemen op www.kiesvoorleven.nl.